Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület - ETK

English version

Bemutatkozás

Munkacsoportjaink:

GAIA Sajtószemle

Vidravédelmi Munkacsoport

Génpiszka Munkacsoport

Az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület az 1983-ban alakult ELTE Természetvédelmi Klub (ETK) jogutódja. Az ETK az ország első környezetvédelmi szervezeteinek egyikeként már a nyolcvanas években is jelentős szerepet játszott a környezetvédelmi problémák megismerésében és megismertetésében. Ezen időszak legfontosabb eredménye a szársomlyói védett terület megmentése és az ott zajló mészkőbányászat korlátozásának elérése volt.

Az ETK 1991-ben alakult jogi személyiséggel rendelkező egyesületté, tagjainak - akik nemcsak az Egyetemről kerülnek ki - száma meghaladja a százat. Tevékenységét munkacsoportokban fejti ki. Jelenleg a következő csoportok muködnek:

  1. GAIA Sajtószemle - a több, mint 15 éves múltra visszatekintő, 3 hetente megjelenő kiadvány a hazai és külföldi környezetvédelmi sajtó keresztmetszetét kínálja, de emellett híreket, vitákat és egyéb írásokat is közöl. Noha csak 75 példányban jelenik meg (ezt a különböző számítógépes hálózatokon, mágneslemezen és fénymásolva terjesztett példányok is kiegészítik), mára az egész hazai környezetvédelmi mozgalom egyik legfontosabb tájékoztató csatornájává vált. A viláhgálón is elérhető: http://www.foek.hu/gaia
  2. Vidravédelmi Munkacsoport - a csoport a veszélyeztetett, de európai viszonyban még mindig jelentős hazai vidraállomány védelmét tuzte ki céljául. Ennek érdekében felmérték a hazai vidrapopulációt, felvilágosító-népszerusítő munkát végeznek. Kidolgozták a védett állatok okozta károk felmérésének és a törvényadta kártérítés nyújtásának módszertanát, hosszabb távú céljaik között pedig szerepel egy somogyi vidramentő és -bemutató állomás létrehozása is.
  3. Génpiszka Munkacsoport - Az ETK koordinálja a hazai környezetvédő szervezetek GÉNPISZKA kampányát, amelynek célja a figyelem felhívása (pl. kukorica formájú héliumballon felengedésével az ország több pontján) a génmanipuláció (elsősorban mezőgazdasági) alkalmazásának környezeti-egészségügyi következményeire, és az ezekből fakadó hátrányok és károk kiküszöbölése. A Klub ezért igyekszik nyomást gyakorolni a téma szigorú szabályozása érdekében, akciókat szervez, kiadványokat jelentet meg. Ebben aktívan együttmuködik más hazai és nemzetközi szervezetekkel, részt vesz a Hulladékgazdálkodási Munkaszövetség (HUMUSZ) és az Energia Klub munkájában is.


Találkozóink: minden kedden 18-20 óra között (1054) Budapesten a Vadász u. 29-ben. (Megközelíthető az Arany János utcai metró megallótól.)
Az oldalak szerkesztője: Fidusz